9 tips voor op vakantie gaan met jonge kinderen

Op reis met kinderen vakantietips

Met je gezin op vakantie is natuurlijk altijd leuk, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Hier zijn 9 tips om te voorkomen dat je vakantie verandert in een nachtmerrie.

Goldbug harness buddy

Voorbereid op vakantie gaan is het halve werk. 9 gouden tips lees je hieronder.

#9: Inentingen

Goed voorbereid zijn is de eerste stap. Tegenwoordig kun je veel informatie over inentingen vinden op het internet, maar om zeker te zijn van je zaak kun je contact opnemen met de GGD of met je huisarts om te controleren welke inentingen nodig zijn voor welke landen. Vergeet daarbij niet de leeftijd van je kinderen te vermelden, aangezien dit van invloed is op een inenting.

Lees hier meer over vaccinaties voor kinderen op vakantie: GGD Reisvaccinaties

#8: Pas op voor de zon

De huid van kinderen is extra gevoelig. Vergeet daarom nooit om zonnebrand mee te nemen op vakantie. Neem daarbij niet zomaar een factor 50 zonnebrand met de gedachte ‘dat het wel goed zal zijn’, maar kijk eerst welke zonnebrandcrème het beste is voor je kind om een heleboel ellende te besparen op vakantie.

Lees hier meer over het kiezen van de juiste zonnebrandcrème: Zonnebrandcrème voor je kind

Naast zonnebrandcrème is bescherming tegen een zonnesteek ook belangrijk. Kinderen zijn veel vatbaarder voor een zonnesteek dan volwassene. Zorg daarom, zeker bij jonge kinderen, voor een hoedje, mutsje of petje.

#7: EHBO

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar je kunt er nooit zeker van zijn dat er overal in het buitenland voldoende EHBO-benodigdheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een safari waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis misschien wel enkele honderden kilometers verwijderd is. Niet alleen grote ongevallen kunnen veel problemen veroorzaken, zelfs zoiets kleins als een muggenbeet kan zeer nare bijwerkingen hebben, zeker in landen waar muggen besmettelijke ziektes met zich meedragen. Zorg er daarom voor dat je, naast een standaard EHBO-pakket, altijd een insectenpen meeneemt.

Hier vind je een lijst met 8 veel voorkomende vakantieongelukken: Veel voorkomende vakantieongelukken

#6: Water uit fles

In Nederland zijn we gewend om water uit de kraan te drinken. In veel landen kan dat echter niet.. Zelfs wanneer de lokale bevolking dit wel doet, betekent dat niet automatisch dat wij dat ook kunnen. De inheemse bevolking heeft resistentie opgebouwd tegen bacteriën in het water, maar dat geldt niet voor ons en zeker met kinderen wil je geen risico nemen. Zorg daarom altijd voor vers water uit een fles.

Lees hier meer over water op reis: Water op reis

#5: Voedsel om te vermijden

  • Een ijsje is natuurlijk lekker, vooral in de warmere landen, maar vermijd ijs dat niet ingepakt wordt verkocht, zoals schepijs. Schepijs kan een bron van bacteriën zijn als het niet hygiënisch of koel genoeg is bewaard.
  • Het is ook verstandig om de consumptie van vlees tot een minimum te beperken, want als vlees niet goed verhit en/of doorbakken is vormt het ook een bron van bacteriën. Een welverdiende vakantie kan dan al gauw veranderen in een aantal miserabele dagen op bed. Vermijd rauw vlees te
    allen tijden.
  • Zorg dat voedsel afgedekt is zodat er geen vliegen of andere insecten bij kunnen.
  • Was keukengerei af vòòr gebruik om ziekte te voorkomen.
  • Weet waar je eet. Hotels en resorts hebben vaak hogere hygiënestandaarden dan lokale restaurants of kraampjes langs de weg.

#4: Pas op met dieren

Het ligt voor de hand dat je kinderen niet in de buurt laat komen van een luipaard of olifant, maar de dieren die wij als huisdieren beschouwen, zoals honden en katten, zijn in andere landen vaak zwerfdieren. En hoewel deze net zo lief lijken als onze beminde huiskat, zijn zij eerder geneigd om onverwachts te bijten of krabben. Dat is niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk, aangezien deze zwerfdieren vaak ziektes bij zich dragen die levensbedreigend kunnen zijn. Ga in geval van een wond en/of beet, toegebracht door een dier, altijd naar een dokter of ziekenhuis.

#3: Pas op bij het water

Veel ongelukken gebeuren om en nabij het water. Kinderen spelen graag, rennen onbevreesd over het strand of langs het zwembad en verliezen vaak het zicht op hun omgeving. Niet alleen kan een lelijke valpartij je vakantie abrupt ten einde brengen, ook bijvoorbeeld een kwallenbeet kan pijnlijke gevolgen hebben. Houd altijd een oogje in het zeil wanneer kinderen in het water gaan. Het toezicht zoals wij dat gewend zijn in Nederland is lang niet zo streng in veel andere landen, waar bij zwembaden vaak niet eens een badmeester te bekennen is.

#2: Reken op reizigersdiarree

2: Reken op reizigersdiarree Als je vaker op vakantie bent geweest zul je het vast wel eens hebben meegemaakt hebben. Reizigersdiarree is één van de meest voorkomende ‘kwaaltjes’ op vakantie. Kinderen, vooral die van jonger dan 3 jaar, hebben veel meer kans op diarree tijdens de vakantie. Vaak is deze diarree ook heftiger en duurt het langer dan bij volwassenen. Jonge kinderen lopen sneller risico om uit te drogen doordat zij minder voedsel en vochtreserves hebben.

Enkele maatregelen die je kunt nemen om diarree te voorkomen zijn:
– Het regelmatig wassen van de handen van zowel je kind als jezelf
– Voorkom dat kinderen voorwerpen in hun mond steken
– Geef bij voorkeur borstvoeding, dit is de veiligste voeding bij jonge
kinderen

Natuurlijk kan niet alles worden voorkomen; mocht er zich daarom toch een
diarree-uitbraak voordoen, onderneem dan de volgende stappen:
– Laat je kind extra drinken
– Gebruik ORS, maar lees wel eerst nauwkeurig de bijsluiter
– Gebruik bij kinderen jonger dan 6 maanden geen stopmiddelen

Mocht een van de volgende problemen zich voordoen, ga dan direct naar een
dokter:
– Een baby met diarree
– Slecht drinken en veel spugen
– Koorts boven 39 graden
– Diarree met bloed of slijm
– Uitdrogingsverschijnselen (sufheid of juist prikkelbaar, weinig tot niet
plassen)

Meer hierover: reizigersdiarree informatie

‘Het grootste gevaar voor kinderen op vakantie is het verkeer’

Op nummer #1: reizen op vakantie

Goldbug harness buddy

 

#1: Reizen op vakantie is het grootste gevaar

 

Zoals de GGD zegt:

‘het grootste gevaar voor kinderen op vakantie is het verkeer’

Ga je op vakantie met je gezin, zorg er dan voor dat je goed bent voorbereid. Ben je van plan om met een auto of fiets te reizen op vakantie, neem dan een kinderzitje mee en neem niet de gok om jonge kinderen op schoot te nemen of een standaard autogordel om te doen.

In veel landen is het verkeer een grote chaos en is er geen enkele garantie dat men zal stoppen wanneer je kind onverwacht de straat op rent. De meeste reizigers spenderen hun tijd voornamelijk te voet wanneer ze op vakantie de deur uit gaan. Wees voorbereid en neem geen enkel risico.

Een kindertuigje biedt veiligheid op reis

Een kindertuigje

Om ongevallen te voorkomen kun je een kindertuigje aanschaffen. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Voor de jongste kinderen raden wij een tuigje aan met harnas. Dit tuigje gaat om het middel van je kind en heeft een begeleidende looplijn, wat vooral voor kinderen onder de 4 jaar een ideale oplossing is.

Voor kinderen van ouder dan 4 jaar wordt aangeraden om een polstuigje te gebruiken; dit gaat om de pols bij zowel je kind als bij jezelf en is gekoppeld via een elastisch koord. Deze tuigjes zijn minder geschikt voor kinderen jonger dan 4 jaar, omdat zij door het trekken aan het koord aan de pols sneller de balans kunnen verliezen.

Met een kindertuigje houd je controle over de situatie en voorkom je dat je kind op vakantie in gevaarlijke situaties terecht komt.

Kijk hier voor kindertuigjes of hier voor polstuigjes.

Conclusie

Op vakantie gaan met kinderen vereist extra aandacht, zorg er voor dat je voorbereid bent. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan, zorg dan dat je adequaat en snel handelt. Ga zo snel mogelijk naar een dokter of ziekenhuis bij letsel, insecten- of dierenbeten en ziekte. Let op met voeding en zorg voor voldoende vocht en houd EHBO-spullen altijd in de buurt. Ook zonnebrandcrème en zonwerende kleding zijn belangrijk. En: een kindertuigje kan verkeersongevallen voorkomen.

Wees voorbereid. Fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *